Κατηγορίες
Περιβάλλον

Κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα

Η ρύπανση του αέρα

Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα οφείλεται κυρίως στα προϊόντα της καύσης των ορυκτών καυσίμων από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες. Οι ρύποι αυτοί προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι η ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η εξασθένηση της στοιβάδας του όζοντος, το φωτοχημικό νέφος και η όξινη βροχή.

Με τη βοήθεια των ανέμων, οι
αέριοι ρύποι, και φυσικά αυτοί που
προκαλούν την όξινη βροχή,
μεταφέρονται σε άλλες περιοχές, μακριά
από τον τόπο παραγωγής τους. Αυτό έχει
ως αποτέλεσμα η όξινη βροχή να
καταστρέφει δάση ακόμη και χωρών
που δεν διαθέτουν βιομηχανία ή άλλες
πηγές ρύπανσης.

Η όξινη βροχή

   Το pH της βροχής είναι 5,5. Σε βιομηχανικές και αστικές περιοχές όμως η τιμή του pH κυμαίνεται από 3,5 ως 4,5. Από την καύση διαφόρων ουσιών για τη θέρμανση και την κίνηση παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου. Τα αέρια οξείδια αντιδρούν με τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας και το νερό της βροχής. Σχηματίζονται οξέα, ανθρακικό και θειώδες οξύ  που διαλύονται στο νερό της βροχής. Έτσι η βροχή παρουσιάζει όξινο χαρακτήρα.

Επιπτώσεις της όξινης βροχής στο περιβάλλον

  • Η όξινη βροχή είναι καταστροφική για τη χλωρίδα και την πανίδα. Σ΄ αυτήν οφείλεται η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασών, καθώς και η εξαφάνιση ψαριών από πολλές λίμνες και ποτάμια σε ολόκληρο τον πλανήτη.
  • Προσβάλλει τα μαρμάρινα μνημεία, μια και το μάρμαρο αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, και τα διαβρώνει. Από την αντίδραση του ανθρακικού ασβεστίου με την όξινη βροχή προκύπτει θειικό ασβέστιο (γύψος). Το φαινόμενο είναι γνωστό ως γυψοποίηση των μαρμάρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *